Reklámadó mindenkinek!

Add tovább...

Augusztus 15-től életbe lépett adórendszerünk újabb zseniális alkotása, amely az állami pénzszedést minden előző adónemnél komplexebben biztosítja.

Jellemzői:

  • Mindenki érintett, adóalany a mások reklámjának közzétevője, a saját termékét szolgáltatását reklámozó, sőt egyes esetekben a reklám megrendelője is.
  • A megrendelő akkor mentesül, ha nyilatkozatot kap a közzétevőtől. A fél ország papírozni fog az adminisztráció egyszerűsítése jegyében. (Ki az önreklám megrendelője, lehet-e önnyilatkozatot adni?)
  • Bonyolult adóalap számítások, a kapcsolódó vállalkozások reklámbevételeinek és önreklám költségeinek összegyűjtése, vezetése, hogy az adómentesség – 500 Mft alattiság – igazolható legyen, majd leosztása az adóalany szintjére. (Érthetetlen, hogy ha az adóalany a cég, miért kell más cég adatait is bevonni!).
  • Bonyolult adózási rendszer: közzétevőknél előlegbevallás, feltöltés, végbevallás, előlegfizetés, feltöltés fizetés, majd különbözet rendezés. Megrendelőknél a havi 2,5 Mft kiadás figyelése, bevallás és fizetés havonta.
  • Gyors pénz az államkasszának, az első előlegbevallás és befizetés határideje 2014 augusztus 21.
  • Természetesen évközi bevezetés.

Tömegével adódnak nyitott kérdések, például a hirdető ügynökség mikor közzétevő, a hirdetési láncban a nyilatkozatot ki adja kinek? Mi a különbség a szponzorálás és a hirdetés között? A saját cég logók, védjegyek megjelenítése, megállító táblák alkalmazása reklámadó köteles? Barter ügyletek mindkét fél fizet adót? Mi a saját reklám közvetlenül felmerülő költsége – ilyen nincs definiálva a számvitelben!

Hogy a nyilatkozat hiánya miatti adókötelezettség mellett büntessék a megrendelőt, az ilyen költség  társasági adóalap növelő. Az összes internetes hirdetés (Google adwords, Facebook, stb.) ilyen az fix.

Csak gratulálni tudok ezért a zavaros egyvelegért a kiötlőknek. Sajnálom a tisztességes adózókat, ismét egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy ne tegyék.

Add tovább...

Szerző: Dr. Bódis Béla

Könyvkiadással foglalkozó gazdasági szakember, adószakértő és könyvvizsgáló