Még egyszer a szerzők adózásáról a magánkiadás esetén

Add tovább...

A kérdést taglaló 2013. évi írásomra rengeteg hozzászólás érkezett, elsősorban olyan magánszemélyektől, akik saját alkotásukat szeretnék kiadni és értékesíteni az internet, vagy posta segítségével egyénileg. A kérdésekből jól látszik a bizonytalanság, hogy

  • a számlázás magánszemélyként megtehető-e, vagy kell-e  vállalkozást alapítani,
  • hogyan lehet minimalizálni a jogdíj adóját.

Az első pontra a válasz: mindenféle üzleti jellegű értékesítésről számlát kell készíteni, és ezt csak adószám birtokában lehet megtenni, de adószám kéréshez nem szükséges vállalkozást  (még egyéni vállalkozást sem) létrehozni. Ismerni kell az Áfa törvény fő előírásait. Az alanyi adómentesség választása javasolt, de ez csak az Áfa bevallása és fizetése alól mentesít.

A második pontnál – szerzői  magánkiadás esetén –  az elért jövedelem 16%-s személyi jövedelemadóját és a 27%-s egészségügyi hozzájárulást nem lehet megúszni. De a

JÖVEDELEM = BEVÉTEL – ELISMERT KÖLTSÉGEK.

Meggondolandó, hogy a jövedelmet tételes költségelszámolással határozzuk meg, vagy alkalmazzuk a törvény által elfogadott 10% átalányt. (A személyi jövedelemadó törvény 2. és 3. számú melléklete határozza meg az elfogadott bevételek és költségeket )

Az adózáshoz (bevallások, fizetés), számlázáshoz nyilvántartásokat kell vezetni. A dolgoknak ezt az oldalát érdemes szakemberekre, könyvelőkre bízni. Hasznos tanulmányozni a www.nav.gov.hu  oldalon közzétett információs füzeteket.

 

 

Add tovább...

Szerző: Dr. Bódis Béla

Könyvkiadással foglalkozó gazdasági szakember, adószakértő és könyvvizsgáló