Könyv ágazatok ábrái

A hazai könyvkiadás a következő ágazatokba sorolva jelenik meg a KSH és az MKKE statisztikákban:

  • tankönyvek
  • tudományos művek és szakkönyvek
  • ismeretterjesztő irodalom
  • szépirodalom és fiction
  • gyermek és ifjúsági irodalom

A következő ábrák e területek értékesítési forgalom és megjelenési példányszám alakulásait mutatják az elmúlt tíz évet vizsgálva. Megjegyezzük, hogy az eladott könyvek forgalmi értéke nem azonos a bevételi értékkel, utóbbi a tartóssá váló leárazások miatt alacsonyabb. A forgalmi érték a könyvekre nyomtatott fogyasztói áras összegzésből jön, számvitelben nem könyvelik.  Ugyanakkor az árrés számítások és könyvkiadók  könyvterjesztők elszámolásainak kiindulópontja.

A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek forgalmának és példányszámának folyamatos csökkenése mellett a tankönyv-kereskedelem államosítása  2013-ban megtörtént.  A MKKE statisztikái  nem  mérik ezt az ágazatot, mert alapvetően nem a piaci folyamatok határozzák meg.

A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok szótárak forgalmának évek óta tartó visszaesése az állami támogatás megszűnésére és az internet térnyerésére vezethető vissza. A 2017. évi forgalom ebben a szegmensben 6.019 millió forint volt, 2,3 % növekedés az előző évhez képest. A címszám is kisebb mértékben növekedett.

Az ismeretterjesztő kiadványok 2012-ig megőrizték nagyságrendjüket mind a forgalomban mind a példányszám tekintetében. A 2015 – 2017. évek forgalmi növekedést mutatnak, miközben a kiadott példányszám és címszám csökken. Továbbra is jelentős  leárazások és akciók jellemzik ezt az ágazatot. A 2016. évi forgalmi érték 14.114 millió Ft volt, ami 2,2 %-kal magasabb 2016. évi értéknél.

A szépirodalmi, fiction művek 2013-14-ben  nyertesei voltak a könyveladásoknak, bár a példányszám  2007-től csökkent. A grafikonok jól mutatják az átlagár (a rés) emelkedését. Az ágazat forgalma 2017. évben 12.632 millió forint volt, 1 % csökkenéssel 2016-hoz. A megjelentetett címek száma és a példányszám lényegében azonos maradt.

Végül a gyermek és ifjúsági könyvkiadást jellemző ábra, amely hosszabb távon növekedést mutat. A példányszám 2014-től enyhén növekszik. Az átlagár emelkedhetett. A 2017. évi 4% növekedéssel a forgalom 14.205 Millió forintot érte el 2017-ben, növekvő címszám és csökkenő példányszám mellett.

Add tovább...