A szerző és a kiadó

Add tovább...

Idemásolom az egyik olvasómtól kapott kérdést  :

“Egyszerűsítve: egy könyv gyártása 500 Ft-ba kerül. A boltban 2000-ért eladják. A bolt ebből megtart 1000 Ft-ot, a másik 1000-et odaadja a kiadónak. A kiadó leveszi a saját 500 ft-ját, majd a maradék 500 Ft-ot nekem adja. A kérdésem, hogy mi lehet jogi garancia arra, hogy a kiadó – mivel ő áll szerződésben a boltokkal – nem gyártat le a tudtom nélkül plusz 10 000 példányt, amit “saját szakállára” értékesíttet a boltokkal?   Mivel egy ilyen esetben nem tudok a “titkon” elkészült példányokról, nem is tudom ellenőrizni ezt. Milyen szerződés szokta/tudja garantálni, hogy ilyesmi ne forduljon elő? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy az eladott könyvek után minden esetben megkapjam a díjam?”

Formálisan tekintve a szerző és a kiadó közötti Felhasználási Szerződésben – ez az a forma, amelyet a szerzői jogi törvény ír elő – a díj összegéről, a fizetés esedékességéről, a díjszámítás alapjáról a szerződő felek szabadon állapodnak meg. Lehetséges – az általánosan elterjedt, értékesítéstől  függő royalty helyett –  fix összegű szerződést is kötni, előleget kérni, minimum mennyiség garantált royaltyt kérni, sőt vegyesen is lehet ezeket alkalmazni. Nincs itt semmiféle megkötés, kényszer. Az értékesítéstől függő, utólagos royalty esetében szokásos szerződéses mondat a szerző betekintési, ellenőrzési jogának kikötése a kiadó értékesítési dokumentumaiba. Komoly kiadó – már csak a bizományi rendszer miatt is kénytelen fejlett készletnyilvántartást vezetni, hiszen nem tudna a kereskedőkkel elszámolni, az általuk küldött fogyást és náluk lévő készletet ellenőrizni.

Gyakorlatiasan tekintve, úgy gondolom, hogy egy boltokba kerülő új könyv a szerző és a kiadó komoly fáradozásainak eredménye, közös munka, amit nem lehet úgy végezni, hogy az egyik fél eleve a másik becsapásával kíván hasznot elérni.  A valódi együttműködésnek a tisztességes üzleti kapcsolat lehet csak az alapja. Még két megjegyzést tennék:

  • Az évente megjelenő 11.000 új címből néhány tíz  sikeres könyvet levéve, kiadók gondja általában  az eladatlan készlet kezelése, nem pedig a jogosulatlan utánnyomás, amiért be lehet őket perelni, vagy panasszal lehet élni  a kiadók nagy részét  tömörítő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete Etikai Bizottságánál. Ha azonban egy kiadó meg akar szerezni, vagy tartani egy sikeres szerzőt, azt  meg is fizeti.
  • Szerzőként nem árt külső szemmel körülnézni a könyvpiacon, megfigyelni a hasonló könyvek fogyását, árát, kikérdezni az eladókat, hogy reálisan tudjunk a kiadónkkal tárgyalni.
Add tovább...

Szerző: Dr. Bódis Béla

Könyvkiadással foglalkozó gazdasági szakember, adószakértő és könyvvizsgáló