EXCEL megoldások

A gazdasági számítások, legyen az kalkuláció, adatösszesítés és rendezés, tervezés vagy elemzés az EXCEL táblázatkezelő segítségével könnyen elvégezhetők. Erre található itt néhány letölthető példa.

Néha az EXCEL alkalmazásunk kaotikussá válik. Ez a Bábel torony effektus, nem értjük miért jön ki más eredmény, mint amit várunk.  Ennek elkerülésére néhány tanács azoknak, akik használják a táblázatkezelőt, de nem mélyültek el a rendelkezésre álló lehetőségekben:

  • Az összeseneket mindig képlettel számoltassuk ki. Bátran használhatjuk az EXCEL beépített függvényeit, a függvényvarázslóval.
  • A paramétereket, kiinduló adatokat elkülönített mezőtartományba írjuk fel, és mindig abszolút hivatkozással építsük be őket a más mezőkön szereplő képletekbe, így a sorok és oszlopok másolásakor a hivatkozások nem tolódnak el.
  • Használjunk neveket az állandó értékeket tartalmazó mezők címzésére.
  • Mások által készített táblázatokban ne írjunk át képleteket, mert akkor az összeset át kell néznünk.
  • Lehetőleg ne hivatkozzunk külső munkafüzetekre. Az ilyen hivatkozást tartalmazó táblázatok mozgatása, küldése rendszerint nem sikerül. Munkafüzeten kívüli értékek átvételére a másolás, speciális beillesztéssel eljárást ajánlom.

Cég érték meghatározás

segédlet           árrés változtatás hatása

 

 

A fenti EXCEL fájlok futtatásához a szükséges a makrókat engedélyezni,  (makróvédelmet feloldani).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..