A hazai könyvkiadás – ábrákban

Az országok fejlettsége és olvasási kultúrája szoros kapcsolatban áll egymással. Minél magasabb az egy főre eső nemzeti jövedelem, vagy az újabban a fejlettség mérésére használt Human Development Index (HDI) annál nagyobb a könyvforgalom.

GDPfo HDIfo

A magyar könyvkiadást 2017-évben    26.915 ezer példányban megjelent 12.287 cím jellemzi. Ez megjelenésenként átlagosan  2.190 példánynak felel meg. Ebből a tankönyvek címszáma 1.568 cím, példányszáma 9.244 ezer példány volt. Tankönyvek nélkül a címszám közel száz  címmel csökkent, a kiadott könyvek példányszáma 1.278 ezer példánnyal csökkent.

Kattints az ábrára a megjelenítéshez.

 

Az ipari termékek (termékcsoportok) fejlődésének szokásos ábrázolása a hosszútávú termékcsoport életgörbe. A könyvek, bár egyedi termékek, az évenként megjelent összes példányszámokat figyelve hasonló viselkedést mutatnak. A hosszú távú görbe csúcspontja a rendszerváltás időszakára esik.

 

Rövidebb, 2006 évtől tartó időszakban vizsgálva a forgalom alakulását, az adatok nominális és reál értéken ( az infláció kiszűrése után) 2008 után egészen 2013-ig esést mutatnak, követve a megjelent művek összes példányszámának csökkenését. A 2013 – 2015 években kismértékű emelkedés, majd stagnálás jellemzi a könyvforgalmat. 2017-ben a folyamat csökkenésbe fordult.

A forgalom megoszlása a könyvszakma ágazatai között:

A digitális könyvek (egyéb kategória)  részesedése 2017-ben  megközelítette a 2%-t.  A szépirodalom és fikciós művek forgalmi részesedése  26,4%, az ismeretterjesztő könyvek 29,5% részesedést mutatnak,  a gyermek és ifjúsági művek forgalmi aránya 29,7%.  Végül a tudományos és szakkönyvek részesedése 12,6 %. Az ismeretterjesztő művek, szépirodalom, valamint a gyermek és ifjúsági művek forgalmának növekedése 2015-höz képest 4%-t meghaladta, ágazatonként. A tízéves összehasonlításból látszik, hogy a tudományos és szakkönyvek valamint kisebb mértékben az ismeretterjesztő könyvek forgalmi visszaesését az a gyermek és ifjúsági könyvek forgalmának növekedése pótolta.

4 Responses to A hazai könyvkiadás – ábrákban

  1. Ann szerint:

    Thank you for the useful information and convenient charts!

  2. Dr. Farkas Péter szerint:

    A rendszerváltás, azaz a kapitalizmus eredménye: tragikus kulturális leépülés. Ráadásul a grafikonok nem mutatják a könyvkiadás eltolódását a szennyirodalom felé.

  3. Visszajelzés: Magyar könyvek 2017 | Euro-Audit Kft.

  4. Visszajelzés: A könyv nagykereskedelem átrendeződése | Euro-Audit Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..