A bizományi szerződés : jog és gyakorlat

A könyves szakmában kiadók és kereskedők között általános értékesítési módszer a bizományosi elszámolás rendszerének alkalmazása.  Hasonlítsuk össze a polgári törvénykönyv előírásait a gyakorlattal a bizományi szerződés kapcsán.

Ptk. 6:281.§. Bizományi szerződés alapján a bizományos a megbízó javára a saját nevében ingó dologra adásvételi szerződés kötésére, a megbízó a díj megfizetésére köteles.

A könyvkereskedő a saját nevében értékesíti kiadó könyveit, ezek eladási árából a bizományosi szerződésben  meghatározott árréssel csökkentett összeget fizeti meg a kiadónak. Vagyis saját díját levonva nettó összeget fizet. De a lényeg a Ptk. idézett része szerint, hogy a megbízó kiadó javára adja el annak termékét. A szerződésekben rögzített árrést, mint megbízó által fizetett jutalékot, bizományosi engedményt, bizományos visszatarthatja az általa eladott áruk ellenértékéből. Ennek a szabályozásnak fényében az a tény, hogy a bizományos nem tud fizetni a kiadónak – véleményem szerint a szerződést teszi semmissé.

Természetesen a bizományos vállalkozás is lehet veszteséges, gazdaságtalan működésű,  ezért szükséges a megbízó védelme a bizományos hitelezőivel szemben.

Ptk. 2:282.§.(3) A bizományos hitelezői nem támaszthatnak igényt

a) a bizományossal szerződő féllel szemben fennálló és a megbízót illető követelésekre;

c) a befolyt és elkülönítve tartott vagy kezelt olyan pénzeszközökre, amelyekről megállapítható, hogy megbízót illetik.

Tehát a könyvnagykereskedő kiskereskedőkkel szembeni követeléseinek a kiadói árrés leszámításával maradó része, a bolti eladások kiadói árrés leszámításával maradó része a kiadóknak való kifizetésen kívül más célra nem használható. Ez a törvény.

Nem fogadható el, sőt szerződésszegés címén megtámadható, amikor a Rainbow Kft. mint a Könyvbazár albizományosa nem kívánja kifizetni az eladott áruk utáni  járó részt. A Rainbow Kft. nem hivatkozhat ugyanis a Könyvbazár Kft.-vel szembeni egyéb követeléseire.  A kiadóknak járó pénzeket a kiadóknak a törvény erejénél fogva meg kell kapniuk. A többi következtetést vonják le a jogászok.

dr. Bódis Béla

dr. Bódis Béla névjegye

Közgazdász, könyvvizsgáló, több mint 20 éve a könyvszakmában. Könyvem: Kontrolling elemek a könyvkiadásban (Kiss József Kiadó, 2010) Mérlegkészítő EXCEL alkalmazásokat fejlesztettem (MERLIN, MLINKE), és sikerrel árusítottam. Jelenleg a Kossuth cégcsoport gazdasági ügyeit irányítom.
A bejegyzés kategóriája: jogi szabályozás, könyvszakma
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) A bizományi szerződés : jog és gyakorlat bejegyzéshez

 1. Perness Jánosné szerint:

  Hogyan lehet kötelezni az eladót a meg nem valósult tranzakció (árajánlat el nem fogadása) miatt az áruja elszállítására?

  • dr. Bódis Béla szerint:

   Tisztelt Perness Jánosné!
   Kérdését nem érzem a hivatkozott bejegyzéshez kapcsolódónak. Bizományi láncolatban ELADÓ lehet a kiadó, a terjesztő, a könyvesbolt….
   Ha az árban (árrésben) nincs megállapodás, akkor nincs Törvényi értelemben szerződés, nincs teljesítés, nincs ellenérték meghatározás.
   Jogi út: Mások raktárába beszállított idegen áruk után – tárolás, kezelés – bérleti, tárolási stb. díj követelhető, és érvényesíthető.
   Üdvözlettel: dr. Bódis Béla

 2. BERNÁTH GUSZTÁVNÉ szerint:

  Nekem van egy könyvem társ szerzővel, jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök, napi 4 órában dolgozom, a könyvre van bizományosi szerződésem, megszeretném kérdezni hogy ehhez az értékesitési formához szükséges-e valamilyen vállalkozás, adószám stb, a nyugta, és számla adás végett. Köszönöm válaszát. Tisztelettel.

  • dr. Bódis Béla dr. Bódis Béla szerint:

   Tisztelt Hozzászoló!
   Furcsának találom a bloghoz írt kérdését. Bizományi szerződést vállalkozások kötnek egymással általában. A szerzők royalty típusú Felhasználási szerződést kötnek a kiadójukkal.
   Ha mégis bizományi szerződése van, akkor számlaadási kötelezettség is keletkezik, ÁFA alá be kell jelentkeznie. Kérdéséből az sem derül ki, hogy Ön adja bizományba, vagy Ön vette bizományba a könyvet.
   Sajnos így nem tudok érdemben válaszolni.

   Üdvözlettel: dr. Bódis Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..