Még egyszer a szerzők adózásáról a magánkiadás esetén

A kérdést taglaló 2013. évi írásomra rengeteg hozzászólás érkezett, elsősorban olyan magánszemélyektől, akik saját alkotásukat szeretnék kiadni és értékesíteni az internet, vagy posta segítségével egyénileg. A kérdésekből jól látszik a bizonytalanság, hogy

 • a számlázás magánszemélyként megtehető-e, vagy kell-e  vállalkozást alapítani,
 • hogyan lehet minimalizálni a jogdíj adóját.

Az első pontra a válasz: mindenféle üzleti jellegű értékesítésről számlát kell készíteni, és ezt csak adószám birtokában lehet megtenni, de adószám kéréshez nem szükséges vállalkozást  (még egyéni vállalkozást sem) létrehozni. Ismerni kell az Áfa törvény fő előírásait. Az alanyi adómentesség választása javasolt, de ez csak az Áfa bevallása és fizetése alól mentesít.

A második pontnál – szerzői  magánkiadás esetén –  az elért jövedelem 16%-s személyi jövedelemadóját és a 27%-s egészségügyi hozzájárulást nem lehet megúszni. De a

JÖVEDELEM = BEVÉTEL – ELISMERT KÖLTSÉGEK.

Meggondolandó, hogy a jövedelmet tételes költségelszámolással határozzuk meg, vagy alkalmazzuk a törvény által elfogadott 10% átalányt. (A személyi jövedelemadó törvény 2. és 3. számú melléklete határozza meg az elfogadott bevételek és költségeket )

Az adózáshoz (bevallások, fizetés), számlázáshoz nyilvántartásokat kell vezetni. A dolgoknak ezt az oldalát érdemes szakemberekre, könyvelőkre bízni. Hasznos tanulmányozni a www.nav.gov.hu  oldalon közzétett információs füzeteket.

 

 

dr. Bódis Béla

dr. Bódis Béla névjegye

Közgazdász, könyvvizsgáló, több mint 20 éve a könyvszakmában. Könyvem: Kontrolling elemek a könyvkiadásban (Kiss József Kiadó, 2010) Mérlegkészítő EXCEL alkalmazásokat fejlesztettem (MERLIN, MLINKE), és sikerrel árusítottam. Jelenleg a Kossuth cégcsoport gazdasági ügyeit irányítom.
A bejegyzés kategóriája: adózás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Még egyszer a szerzők adózásáról a magánkiadás esetén bejegyzéshez

 1. April Scott-Monday szerint:

  Tisztelt Dr. Bódis Béla Úr!
  Az alábbi kérdések kapcsán szeretném kikérni az Ön becses szakértői állásfoglalását:
  Adószámmal rendelkező magánszemélyként magánkiadásban, és írói álnevet használva fogom megjelentetni egy regényemet, melynek néhány tucat példányát – a Kiadótól kapott tájékoztatás szerint – nekem kell értékesítenem.
  A kérdéses mennyiséget haszonrés nélkül, bekerülési áron szándékozom kiárusítani, mely során elsődleges szempont lenne számomra a névtelenségem megőrzése, viszont a számlakiállítási kötelezettség ezt lehetetlenné teszi.
  Ön szerint hogyan oldhatnám fel ezt az ellentmondást? Ha eleget teszek a számlakiállítási kötelezettségemnek, napvilágra kerül a személyazonosságom, ha nem állítok ki számlát, adócsalást követek el.
  Ehhez kapcsolódva merült fel bennem a kérdés, hogy ha évekkel ezelőtt megvásárolt könyveimet, használati tárgyaimat, ruháimat adom el jóval kevesebbért, mint amennyibe eredetileg kerültek, az így szerzett jövedelem után is adóznom kellene-e?
  Segítő válaszát előre is hálásan köszönöm!
  April Scott-Monday

  • dr. Bódis Béla dr. Bódis Béla szerint:

   Tisztelt Hozzászoló!

   Gazdasági tevékenység (szellemi szabadfoglalkozás!) eredményeként létrejött vagyontárgy értékesítése szintén gazdasági tevékenység, azaz számlaadási kötelezettség fennáll.
   Ezt az Áfa törvény 6§. mondja ki, szemben a régi vásárolt ingóságok esetenkénti értékesítésével. Javaslatom az, hogy bízza a kiadójára, vagy más könyvkereskedőre – bizományba adással – ezeket a könyveket, igy csak ők tudják meg valódi nevét. Vagy alapítson erre a célra egy gazdasági társaságot (Bt.t, stb.)

   Üdvözlettel: dr. Bódis Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..